Kako odabrati najefikasnije sredstvo za dezinfekciju

Pandemija virusa COVID-19 promenila je životne navike u velikom delu sveta. Nakon zabrinutosti zbog širenja virusa, upotreba dezinfekcionog gela višestruko se povećala.
Međutim, uprkost tome što na tržištu postoji veliki, većina potrošača i dalje nije sigurna kako da odabere kvalitetan gel za dezinfekciju ruku

Za početak, treba da znate da pouzdani dezinfekcioni gel treba da ima antibakterijska i antivirusna svojstva. 

Dakle, neophodno je da u isto vreme ubija viruse, klice i baketrije. 

Da bi se virusi poput COVID-19 eliminisali, gel za dezinfekciju treba da sadrži najmanje 70% alkohola

U cilju sprečavanja infekcije, lekari preporučuju temeljno pranje ruku vodom i sapunom, kao i čestu upotrebu dezinfekcionih sredstava nakon rukovanja ili kontakta sa raznim površinama. 

Kvalitetni gel za dezinfekciju pouzdano eliminiše viruse. 

Ukoliko želite da napravite dobar izbor dezinfekcionog gela, potrudite se da odvojite nekoliko minuta i da pročitate sastav. Obratite pažnju, jer proizvod ne treba da bude samo antibakterijski, već i antivirusni. 

Kao što ste već videli, efikasno sredstvo za dezinfekciju ruku sadrži najmanje 70% alkohola. Ovo je preporuka Svetske zdravstvene organizacije. Pored alkohola, gelovi za dezinfekciju sadrže i druge aktivne supstance koje produžavaju dejstvo preparata nekoliko sati nakon korišćenja. 

Zaštitna sredstva su obavezni sastojci gela za dezinfekciju, jer štite kožu od iritacije i isušivanja. 

Najefikasnije zaštitno sredstvo je glicerin, po preporuci SZO. Ako se koristi u preporučenoj koncentraciji, smatra se dovoljnim zaštitnikom protiv iritacija kože. 

Mirisi gelova za dezinfekciju mogu se razlikovati. Međutim, najadekvatnija je lavanda, jer pored lepog mirisa deluje i umirujuće, što je posebno prijatno, s obzirom na to da smo se našli u stresnom periodu. 

Dakle, najvažniji saveti za izbor efikasnog gela za dezinfekciju su:

  • Pročitajte sastav.
  • Obratite pažnju na informacije o aktivnoj bazi, što mora biti etil alkohol.
  • Na proizvodu treba da bude naznačeno da je predviđen za dezinekciju ruku. 

Nakon upotrebe gela za dezinfekciju, dobro zatvorite bočicu, jer alkohol u proizvodima brzo isparava pa će sredstvo izgubiti dejstvo, ukoliko ga držite u otvorenoj ambalaži. 

Kada je u pitanju bočica, samo od vaših praktičnih navika zavisi da li ćete izabrati ambalažu sa ili bez pumpice. Obično se bočice sa pumpicom biraju za korišćenje na javnim mestima, na poslu ili putovanjima, ali i ambalaža bez pumpice jednako je praktična i tražena.